06 Eylül 2012

Antalya'nın Şampiyonları | Antalyaspor Sutopu Takımı

Antalya'da başarılı olabilmek için sadece rakipleri yenmek yetmez. Bu şehre yapılan vefasızlıkların doğurduğu zorlukları da alt etmek gerekir. Antalyaspor Sutopu takımı da Antalya'daki havuz sorununa dikkat çekmek için 4 sene önce yola çıktı ve son iki seneyi şampiyon olarak tamamlayarak gelecek sezon Deplasmanlı 1. Lig'te mücadele etmeye hak kazandılar. Diğer bir deyişle havuzları yok ama onlar artık Türkiye'nin en iyi 10 sutopu takımından biri...


Fahri Yılmaz, Alp Özel, Tarkan Saçalır, Turgut Kabaca, Cahit Sılay, Onur Gülsoy, Mahmut Kefeli, Murat Yılmaz, Oğuz Baharlı, Cenk Uysal, Cem Özgen, Oral Acar, Aydın Türkmenoğlu, Mehmet Adsız, Mete Koç, Mertcan Sümer, Damra Tongo, Mehmet Denli, Sarpel Üstünel, Alican Üstün, Anıl Karaca, Gökhan Çalışkan, Turgut Kabaca ve Anıl Karaca.... Şampiyon Antalyaspor Sutopu takımın üyeleri... Ancak 07harfli Blog olarak biz istedik ki bu şampiyon takımı sizlere sadece birkaç isim olarak değil; biraz daha detaylı bir şekilde tanıtalım. İstedik ki sadece isimleri değil, elde ettikleri başarıları, yaşadıkları sıkıntıları, yaptıkları fedakarlıkları, gelecek hedeflerini, Antalya'da su sporlarının dününü ve bugününü de konuşalım.


Kendileri ile Twitter üzerinden iletişim kurup bu isteğimizi dile getirdiğimizde bizleri kırmayıp teklifimizi kabul ettiler. Bu nezaketleri için kendilerine bir kez daha teşekkür ederiz. Sonrasında birkaç soru hazırladık ve cevaplandırmalarını rica ettik. Hemen belirteyim bu sorularımızı iki grup halinde hazırladık. İlk grup Antalyaspor Yüzme ve Sutopu Takımı ile ilgili, ikinci grup ise Antalya'da su sporlarının durumu ile ilgili... Takımın kurucularından Alp Özel aracılığıyla söz şimdi şampiyonların...


      I. Bölüm: Antalyaspor Yüzme ve Sutopu Takımı       

1) Antalyaspor Yüzme ve Sutopu takımı kim(ler) tarafından kuruldu ve böyle bir takım kurma fikri ne zaman ve nasıl ortaya çıktı?

Her şey sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta Murat Yılmaz arkadaşımla buluşmamızla başladı ve akabinde ''Antalyaspor Yüzme Sutopu'' adlı bir grup kurduk. Bir haftada grubumuz 150 üyeye kadar çıktı. Yaklaşık 20 yıl sonra buluşulduğu için herkes çok heyecanlıydı. Yazışmalar oluyor, eski resimler paylaşılıyordu. Beraber yemek düzenledik. İlk yemekte 60 kişi, ikinci yemekte 150 kişi toplanmıştı.

Toplantılarımızda Antalyaspor'un ve Antalya'nın tesis sıkıntısından, Konyaaltı'ndaki Süleyman Erol Yüzme Havuzu'nun 16 yıl atıl durumda çürümeye bırakılmasından bahsederken bir şeyler yapmaya karar verdik. Sutopu takımımızı tekrar kuralım, kırklı yaşlardaki bizlerin bu tepkisi Antalya'yı yönetenleri ayağa kaldırır da havuzu tekrar açarlar diye düşündük. Tamamen Antalyamızın tesis eksikliğini dile getirmek, hatıralarımızın olduğu Konyaaltı'ndaki Süleyman Erol Yüzme Havuzu'nu kurtarmak için çalışmaya başladık.

2) Kuruluş sırasında veya sonrasında aldığınız tepkiler nasıldı, şehirden maddi veya manevi herhangi bir destek bulabildiniz mi?

Antalyaspor, sutopu branşının faaliyetini geçen 20 yıl içinde kapatmış olduğundan ilk yıl maçlara Konyaaltı Belediye Spor olarak son dakikada katılabildik. O dönem hızla branşın açılmasını ve turnuvaya katılmamızı sağlayan Ayhan Aba'ya buradan teşekkür ederiz. İlk yıl kendi grubumuzda 2. olarak başarı elde ettik. İkinci yıl kulüp başkanımız Hasan Bey ve ikinci başkanımız Ali Yılmaz'ın bu branşı açıp bize emanet etmesiyle de faaliyetlerimize Antalyaspor olarak devam ettik.

Üçüncü sene takımımız çalışmalarına devam etti. Antalya'ya yerleşen, Galatasaray'ın ve sutopu milli takımının eski kaptanı Tarkan Saçalır arkadaşımızın katılması ile güçlenen takımımız o sene şampiyon olarak İkinci Lig'e çıktı. 3. Lig'teki bu şampiyonluk ses getirdi. Sayın bakanımız Suat Kılıç, Antalyasporlu eski yüzücü milletvekilimiz Menderes Türel, belediye başkanları, eski takım arkadaşımız ATSO Başkanı Çetin Budak, herkes arayıp tebrik etti. Hepsinden tek bir şey istedik. Antalyamıza tesis yapın! Bu şehrin insanları bunu hak ediyor. Geçmişte bir sürü Türkiye şampiyonluğu olan Antalyaspor Yüzme ve Sutopu'nu biz canlandırdık, tesis yaparak siz de can suyu olun dedik. Hatta Murat Yılmaz arkadaşımız Suat Kılıç'tan direkt havuz istedi ama neticede pek bir şey olmadı.

Bizim bütün masrafları cebimizden karşılayarak yaptığımız bu mücadele zamanında bize rakip olan İstanbul'dan arkadaşlarımızın ve sutopu camiasının da ilgisini çekti ve sporu yeni bırakmış eski milli takım oyuncularından bazıları takıma katılarak bizi desteklemek istedi. Milli takımlar eski hocası Sn. Fahri Yılmaz'ın da hiçbir şey talep etmeden taktik anlamda maçlarda yanımızda olması ve iki arkadaşımızın da takıma katılması ile daha da güçlenen takımımız bu sefer 2. Lig'te şampiyon oldu ve Türkiye'nin en iyi 10 takımının bulunduğu Deplasmanlı 1. Lig'e terfi etti.

Amacımız Antalyaspor'un ve aslen Antalyamızın tesis eksikliğini dile getirmekti. Gazetelerde defalarca manşete çıkarak politikacıların dikkatini çekmeyi başardık. Şu an Muratpaşa, Konyaaltı ve Kepez belediyelerinin havuz projesi var. Kepez Belediyesi bir adım önde, sanırım mayıs ayına yetiştirecekler.

Son yılımızda ATSO başkanı eski Antalyasporlu yüzücülerimizden Sn. Çetin Budak ile irtibata geçtik ve takımımıza Antalyaspor logolu forma yaptırabildik. Bunun dışında bir katkı kimseden gelmedi.

3) Şampiyonluk sonrası çıkan haberlerde Antalyaspor Sutopu takımının Antalyaspor'a maliyetinin olmadığı yazıldı. Yani kulüpten destek almadınız. Böyle bir desteğin olmamasının nedeni neydi?

Antalyaspor futbola odaklanmış, gelirini futboldan sağlayan bir kulüp. Yüzme ve sutopu gibi amatör branşlar altyapı geleneği ve spor okulları ile kendi kendini idare edebilir. Her yönetici arkadaşımız Antalyaspor sevgisi ile vaktini veya parasını harcayarak kulübüne hizmet eder. Bizler de kırklı yaşlarda iç-güç sahibi veya şirketlerde yönetici konumunda Antalyasporlularız. Bu yüzden bizler de kendi üzerimize düşeni yaptık. 4 yıldır kendi imkanlarımızla bu işi başardık. Bundan sonra yapılacak havuzda Antalyaspor'un söz sahibi olmasını sağlayarak alt yapısıyla, tesisiyle tekrar şampiyonluklar elde etmesini istiyoruz.

4) Bu seneki şampiyonluktan sonra gelecek sezon için destek olabilecek birileri çıktı mı?

Henüz çıkmadı ama beklentimiz var. Örneğin; mayısta açılacak Kepez Belediyesi Spor Tesisleri'nde belediye ile ortak proje yapmak istiyoruz. Konu ile ilgilenen ve bizi ilk tebrik edenlerden olan Hakan başkandan randevu istedik, bekliyoruz.

5) Antalya'daki tesisleşme sıkıntısı malum. Havuz da bunlardan biri... Son 2 yıldır şampiyon olan bir takım olarak mutlaka ciddi bir çalışma yapıyorsunuzdur. Peki bu çalışmalarınızı nerede ve ne şekilde yapabiliyorsunuz?

Başlangıçta kalelerimiz ve ekipmanımız yoktu. Aramızda para toplayarak 10,000 Euro'ya yakın ekipmanı İstanbul'dan ve yurtdışından getirttik. Akabinde haftada 3 gün Akdeniz Üniversitesi'nde antrenman başına 120-180 TL gibi bir masrafı kendimiz ödeyerek çalışmaya başladık. Bizim yaptığımız antrenmanlar normalde 30x25 metrelik havuzun tamamı kullanılarak yapılması gerekir; biz ise havuzun sadece 3 kulvarını kiralayabildiğimiz için 6x25 metre gibi bir alanda antrenman yapabildik ve yapıyoruz. Bizler sokak arasında yere iki taş koyarak futbol oynadık, son iki senede de iki şampiyonluk alıp 1. Lig'e çıktık. Bundan sonrası bu şehri yönetenlerin.

6) Gelecek sezona kadar Antalya'daki havuz meselesi için bir çözüm yolu bulunmazsa Antalyaspor Sutopu takımını bazı olumsuz sonuçların beklediği konuşuluyor. Gelecek sezon için ne gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir?

Tabii ki bu sonuçların en kötüsü lige katılamamak olur. Federasyonla görüşmelerimiz devam ediyor, maçları oynamamız için bize yer gösterecekler. Ancak bu da bütün maçları deplasmanda oynamak bir yana bir de ekstra seyahat maliyeti getirecek. Esasen bahsedilen katılım giderleri çok fazla değil. Belediyelerimizin veya bazı sivil toplum örgütlerinin desteği ile başarmak için elimizden geleni yapacağız.

7) Bu konuda ligden çekilme gibi bir durumdan da bahsediliyor. Böyle bir çekilme durumda ne yapmayı planlıyorsunuz?

Ligden çekilmek demek 4 yıllık emeğin boşa gitmesi demek. 4 yıllık çok büyük bir özveri var bu işte. Biz kendimizi şampiyon ilan etmedik fakat bu şehre havuz yapan kişi veya kurumu şampiyon ilan edeceğiz; madalyalarımızı, kupalarımızı kendilerine vereceğiz. Yeter ki Antalyaspor'a ve şehrimize sahip çıkılsın.

       II. Bölüm: Antalya'da Su Sporlarının Durumu       

8) Süleyman Erol Yüzme Havuzu'nun kapatılma ve yıkılma sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Her şey hatıralarımızın olduğu, birçok Antalyalı'nın çocukluk veya gençliğinin geçtiği havuzumuzun tekrar açılması içindi. Esasında havuz direndi. Çünkü temeli çok sağlamdı. Temeli Süleyman Erol atmış, Ziya Özden Hoca devamını getirmiş. Güneşin altında binlerce çocuktan sporcu yetiştiren hocalarımız, defalarca Türkiye şampiyonlukları alan Antalyasporlu yüzücü ve sutopçular temeli iyice sağlamlaştırmıştı. Havuzumuz yıkılmasın, yapılsın diye kurduğumuz takımın ilk yılında biraz sesimizi duyurmuştuk ama yetmedi. Havuzun tadilatı yapılsın, tekrar açılsın diye uğraşırken havuz çürüdü diye komple yıkıldı. Çürüdü denilen havuzu 6 dozer 4 günde yıkabildi. Fakat hatıraları yıkamadılar. Bu yüzden Antalyamıza yapılacak yeni havuzda kupalarımızı, madalyalarımızı, içinde bir sürü hikaye ve hatıraların olduğu eski resimleri sergileyebileceğimiz bir yer talep ediyoruz.

9) Sizce o günden bugüne geçen onca yıla rağmen Antalya'da hala neden yeni bir havuz yapılamadı?

Antalya'da havuz tarihi çok ilginçtir. Geriye dönüp bakarsanız geçtiğimiz 20 yılda yıkılmış 3 havuz var. 100. Yıl'da yapılan havuzun kabası bitmişti ki yeri değiştirelim dediler, yıkıldı. Yerine yapılan havuz tam tamamlanıp açılacaktı ki ödenek yokluğundan 10 yıl çürümeye terk edildi. Sonrası malum, 100. Yıl Stat Projesi kapsamında yerle bir oldu. Süleyman Erol zaten malum. İlk başta devridaim motoru bozuldu sezonun ortasında. Bu motor tamir edilmedi, havuz kapandı. Sonra ne bulunmaz motorsa bir daha da açılmadı. Zeytinköy'e acele bir havuz temeli atıldı ama sonra ne temel, ne havuz, ne tabelası kaldı. Sanki birileri bunu engelliyor. Adana'da 4 olimpik ve 45 yarı olimpik, Malatya'da olimpik, Van'da 2 olimpik, Gaziantep'te 2 olimpik, Isparta'da 2, Alanya'da 1 olimpik, Trabzon'da 3 tane... Saymakla bitmez ama bir tek Antalya'da yok.

10) Havuzun olduğu dönemlerde Antalya şehrinin su sporlarına ilgisi nasıldı? Antalya'nın o dönem su sporlarındaki yeri nasıldı?

O zamanki başarılar hala işe yarıyor ki takımımız o zaman da 1. Lig'teydi, bugün de 1. Lig'te. Şaka bir tarafa önemli olan lisanslı sporcu sayısı... Her pazar Konyaaltı'ndaki havuzumuzda yapılan yarışmalarda tribünler dolar taşardı. Sporcu ailelerdeki dayanışma sadece spor değil kültürel bir aktiviteydi. Şimdilerde yüzme antrenmanı yapmak isteyen çocuğun ailesi en az 250 TL vermek zorunda. Havuzu yapsınlar geçmişten gelen geleneksel yapısıyla bu şehrin takımı Antalyaspor önderliğinde yüzme ve sutopunu yeniden yapılandırmak istiyoruz.

11) Sizlerin bu şehre yaşattığı başarıları gelecek nesillerin de Antalya'ya yaşatabilmesi için Antalya'da nelerin değişmesi gerekiyor?

Yüzme eğitimi parayla olabilir fakat derece istenilen sporcular tamamen güçlü bir kulüp yapısıyla korunmalı, aldığı gıdadan başlayarak uluslararası standartlarda antrenman programına alınmalıdır. Yoksa şu anda olduğu gibi 3-5 otel havuzunda ya da 1-2 kulvar kiralayarak uyduruk kulüplerle bu işi başarmak çok zor.




       Antalyaspor Sutopu ve Yüzme Takımı İletişim Adresleri       
Facebook: https://www.facebook.com/ANTALYASPOR.SUTOPU.YUZME

2 yorum:

  1. Okurken kimi zaman içim acıyarak kimi zaman gözlerim dolarak okudum... Kaleleri taşırken ve monte ederkenki çocuk heyecanımı tekrar yaşadım.. Ama bunu 44 yaşında yaşamak ayrı taraf zaten... Kaleminize dilinize sağlık.... Cem Özgen

    YanıtlaSil
  2. Bu insanların şehirde havuz yaptırtmak için verdiği mücadele ,hiçbir siyasi ve mali özel bir güce sahip olmadan sevgi ve bilgi sahibi insanların sivil toplum mücadelesi anlamında neler yapabileceğini göstermek açısından iyi bir örnektir,üniversitelerin siyasal(yönetim) bilimler fakültelerinde yüksek lisans tez konusu olmalıdır bu mücadele.Saygılar.Av.Aydın Türkmenoğlu

    YanıtlaSil

Küfür ve hakaret içeren yorumlarınızın yayınlanmayacağını hatırlatır, yorumlarınızı paylaşarak blogumuzu zenginleştirdiğiniz için teşekkür ederiz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...