20 Haziran 2012

Akdeniz Üniversitesi Stadı İle Tanışın

Antalyaspor'u Mardan işkencesinden kurtaran, bizlerin beklediği mutlak çözüm olmasa da Antalyaspor'u -şu anki açıklamalara göre- 2 yıl boyunca misafir edecek olan, böylece Antalyaspor'u şehir merkezine döndüren Akdeniz Üniversitesi Stadı için ön protokol geçtiğimiz pazartesi günü imzalandı.

Protokol günü olduğunu bilmeden geçtiğimiz hafta "Pazartesi şu Üniversite Stadı'nı gezme işini halledelim." diye konuşmuştuk. Planladığımız gibi de öğleye doğru Küheylan'la buluşup stada gittik. Gittiğimizde Antalyaspor Başkanı Hasan Akıncıoğlu başta olmak üzere imza törenine katılan isimler ve medyanın da inceleme amaçlı stada geldiğini gördük. Onların incelemeleri bitirmelerini bekledikten sonra Akdeniz Üniversitesi Stadı'nı inceleme sırası artık bizdeydi.

İşte çektiğimiz fotoğraflarla birlikte Akdeniz Üniversitesi Stadı...

 

Kapalı Tribün
Tribünün güney tarafı hariç Kapalı Tribün genel olarak 2 katlı bir görünümde...




Kapalı Tribün'ün 2. kat güney kısmında protokol tribünü yer alıyor. Bu tribünün üzerine yerleştirilmiş loca olarak kullanılacağını tahmin ettiğimiz bir bölüm ile Kapalı Tribün'ün güney tarafı 3 katlı bir görünümde...



Kapalı Tribün, Mardan'ı andıran bir şekilde tribün arkası alanlara sahip... İlk foto Kapalı Tribün 1. katın iç kısımdan görüntüsü, ikinci foto ise 2. katın iç kısımdan görüntüsü...





Maraton Tribünü
Maraton Tribünü de Kapalı Tribün'ün genelindeki görüntüye benzer bir şekilde iki katlı bir görünümde...


Ancak 1. katın planlaması Kapalı Tribün ile aynı olmasına rağmen Maraton Tribünü'nün 2. katında koltuk yok, bu kat şu anki haliyle adeta bir balkon görünümde... 'Şu anki haliyle' diyorum ama burası için herhangi bir düzenleme düşünülüyor mu bilmiyorum.



Maraton Tribünü'nde de Kapalı Tribün'de olduğu gibi yine Mardan'ı andıran bir tribün arkası alanı bulunuyor. Yine ilk fotoğraf 1. kattaki, ikinci fotoğraf ise 2. kattaki bu alanlardan...







Kuzey Kale Arkası Tribünü
Kuzey Kale Arkası Tribünü statta yer alan diğer iki tribünün aksine tek katlı...




Kuzey Kale Arkası Tribünü tek katlı olmasına rağmen oldukça geniş bir yay çizdiği için tahminimce kapasite olarak diğer tribünlerle arasında çok fark yoktur. Ancak bu tribünle ilgili beni düşündüren konu sahaya olan uzaklık... Az çok bir değerlendirme yapmanıza yardımcı olması açısından şu fotoğraf yararlı olacaktır.




Yine mesafe açısından bir değerlendirme yapmanıza yardımcı olabilecek Kuzey Kale Arkası Tribünü'nün tam orta noktasından sahanın görüntüsü...




Localar
Bu alanlar aslında loca olarak kullanılmaya pek uygun gelmedi bize ama başka ne gibi bir kullanımı olur onu da bilemediğimizden loca olarak kullanılacağını tahmin ediyoruz. Bu alanların düzenlenmesi henüz daha bitmemiş. Dışarıda yığınla koltuk ve mobilya bekliyordu. Tamamlandıktan sonra nasıl bir görüntü oluşur bilmiyorum ama şu anki haliyle aşağı yukarı hali budur.






Dış Görünüm
Gelelim stadın dışarıdan görünüşüne... Fotoğraflar Kapalı Tribün'ün güney kısmından başlayarak kuzey kale arkasına, oradan da Maraton Tribünü'nüne doğru sıralıdır.








Diğer Özellikler

• Giriş ve Çıkışlar
Kapalı Tribün'de ve Maraton Tribünü'ndeki merdivenler stadın dışına doğru bir çıkıntı olarak ayarlanmış ve görünümü şu şekilde:



Kapalı Tribün ve Maraton Tribünü'nde merdivenlerin yanı sıra asansörler de bulunuyor.



Kuzey Kale Arkası Tribünü'nün merdivenleri ise tribündeki hemen hemen her iki sıranın arasında bir merdiven olacak şekilde yerleştirilmiş.



Bu arada bir de Kuzey Kale Arkası Tribünü ve Maraton Tribünü'nün kesiştiği noktanın tam arkasında küçük bir köprü yapılmış. Şu anki haliyle pek kullanılırmış gibi gelmiyor ama düzenlenip giriş ve çıkışlarda değerlendirilebilir belki diye onu da paylaşmış olalım.




• Büfeler
Akdeniz Üniversitesi Stadı'ndaki büfeler de Mardan'dan aşina olduğumuz şekilde...





• Tuvaletler
Her katta kaç tane tuvaletin olduğuna dikkat etmemişiz. O yüzden şu an yeterli sayıda tuvalet var mı yok mu bir yorum yapamam ama tuvaletlerin de genel görünümü şu şekilde...







Değerlendirme
Stadın en önemli eksiği tahmin edeceğiniz gibi Güney Kale Arkası Tribünü... Şu an 7,000 küsür olan Akdeniz Üniversite'si Stadı'nın kapasitesi bu tribünün inşaasından sonra 12,000'e çıkacak deniyor. Yani neredeyse 5 bin kişilik bir kale arkası tribününden söz ediliyor ki şu anki bu tüm stadın kapasitesinin neredeyse yarısına eşit... Böyle bir kale arkası tribünle sağlam bir atmosfer yakalamak mümkün. Ayrıca yönetim kombine fiyatlarında şehre dönüşü fırsat bilip de bugünlerde ortalarda dolaşan bedelleri açıklarsa normalde açıkta olan pek çok kişi için bu kale arkası tribün bir kaçış yeri olacaktır. Ancak bu tribünün açılması için planlanan süre sezon ortasına denk geliyor. Yani planlandığı sürede biterse bile yarım sezon bekleyeceğiz. Güney Kale Arkası Tribünü'nün inşaasına kadar bu cephe reklam panoları ile kapatılacak. Biz gittiğimizde yazın o sıcağına rağmen statta esen rüzgarla birlikte bir serinlik vardı. Yazın bu rüzgar varsa kışın çok daha etkili olan rüzgara karşı bu panolar ne kadar çözüm olur bilmiyorum ama rüzgar konusunun dikkate alınması şart.




Deplasman tribünü olarak neresinin belirleneceği konusu ile ilgili de bazı sıkıntılar yaşanabilir. Örneğin, deplasman tribünü Kuzey Kale Arkası Tribünü içinde yer alacaksa deplasman otobüsleri otopark olarak nereyi kullanacak? Şu an statta otopark olarak kullanılacak alan olarak Güney Kale Arkası Tribünü'nün yapılması planlanan boş alanın arkası var. Deplasman otobüslerin herkes gibi gelip de buraya park etmesi direkt mevzu çıkması demek olduğundan zaten olanaksız. Kampüs içinde başka bir otoparka park edeceklerse de oradan deplasman tribününe geliş nasıl olacak? Bunlar belki çoktan görüşülüp kararlaştırıldığı ama biz yine de aksini varsayarak bu konu ile alakalı çıkabilecek sorunları hatırlatmış olalım.


Stattaki bir diğer eksiklik de Maraton Tribünü'nün 2. katı... Yukarıda da yazdığım gibi burası adeta bir balkon gibi, hiç koltuk yok. Belki atletizm amaçlı yapılan bir statta böyle bir bölümün mantığı vardır ama şu an burası bir futbol maçı için kullanışsız bir alan olarak duruyor. Burasına bir şey yapılacak mı, yapılmayacaksa da burası kullanıma kapalı mı olacak bu soruların cevabı belirsiz ama eğer bu kat koltuklandırılmayacaksa benim burası için aklıma gelen en mantıklı çözüm engelli tribünü olarak kullanılması... Mevcut asansörler 2. kata çıkmakta yeterli olacaktır ama bu katın iç kısmı ile balkon olarak tabir ettiğim kısma çıkan merdivenler şu anki haliyle sıkıntı yaratabilir.


Stadın normal yapısında tüm tribünler birbirine bağlı... Yani Kapalı Tribün'ün bir ucundan girip tribünlerden geçerek Maraton Tribünü'nün diğer ucuna gitmek mümkün. Ancak sezon başlamadan bu tribünler birbirinden ayrılacak, birbirinden bağımsız hale dönüştürülecektir. Bu durumda da ortaya şöyle bir sorun çıkıyor. Kuzey Kale Arkası tribün için herhangi büfe düşünülmemiş. Ha belki tribünün önündeki yeşillik alana iki masa atıp çözülür bu sorun diyebilirsiniz ama daha düzgün bir çözüm yolu bulunsa fena mı olur? Bu düşünceyle bunu da hatırlatmış olalım.

Eksikleri var ama genel olarak söylemek gerekirse Akdeniz Üniversitesi Stadı'nı beklediğimizden daha iyi bulduk. Akdeniz Üniversitesi Stadı belki yeni evimiz değil ama birkaç sezon -ki inşallah sadece 2 sezon- bu statta misafir olacağımız stat ve umarım zamanı geldiğinde güzel anılarla bu sefer 'ev'imize gitmek için veda edeceğiz ona.

Lafı daha da uzatmadan santra noktasından çektiğimiz ve stadın genel bir görüntüsünü izleyebileceğiniz bir video ile son noktayı koyalım.





 

6 yorum:

  1. stadın şu halde kapasitesi inanılmaz düşük, ama kaç gündür antalyaspor facebook hesabını takip ediyorum, yönetim fahiş kombine fiyatları koyup 1000-2000 kişiye mahkum edecek yine tüm maçları, sosyal medyayı kullanarak taraftarı hazırlamaya çalışıyorlar yüksek fiyatlara.
    5000 kişilik kale arkası bir an önce tamamlanırsa sadece orası dolar sanırım. onun dışında açık-kapalı tribünler mardandan alıştığımız "PREMİYER LİG" havasını veriyor koltuklar tam saha hizasında

    YanıtlaSil
  2. o kale arkasında dürbünle izleyeceğime evimde izlerim daha iyi .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. walla doğrudur.serikten izlerim artık.

      Sil
  3. Son derece aydınlatıcı bilgiler. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Akdeniz Üniversitesi stadyumu seyirci kapasitesi

    MARATON ÜST : 900 seyirci kapasitesi

    MARATON ALT : 1805 seyirci kapasitesi

    172 özel bölüm (Üniversitemiz Öğrencileri için düşünülen bölüm)

    Toplam: 2877 seyirci kapasitesi

    BATI TRÜBÜNÜ ÜST SEYİRCİ KAPASİTESİ

    Basın trübünü : 74 seyirci kapasitesi

    Protokol Trübünü : 60 seyirci kapasitesi

    VIP : 328 seyirci kapasitesi

    Atletizm protokol trübünü : 50 adet seyirci kapasitesi

    VIP Lobi : 25 adet seyirci kapasitesi

    VIP loca : 25 adet seyirci kapasitesi

    Toplam : 562 seyirci kapasitesi

    BATI TRÜBÜNÜ ALT : Toplam : 2008 Adet seyirci kapasitesi

    Engelli seyirci Trübünü : 36 Adet seyirci seyirci kapasitesi

    2044 Toplam seyirci kapasitesi

    Kale arkası : 1985 seyirci kapasitesi

    Misafir takım Trübünü : 402 seyirci kapasitesi

    Güvenlik tampon kapalı bölge sağ trününü : 64 seyirci kapasitesi

    Güvenlik Tampon kapalı bölge sol trübünü : 48 adet seyirci kapasitesi

    Toplam seyirci kapasitesi : 2499 genel toplam stadyum kapasitesi 7982 seyirci kapasitesine sahiptir. 4500 kişilik yeni güney tribünü yapılacak olsursa toplam

    Seyirci sayısı : 2482 seyirci kapasitesine ulaşacaktır.
    kaynak:http://sks.akdeniz.edu.tr/au-stadyumu

    YanıtlaSil
  5. Kale arkası tribünü seneye yetişiyor
    Akdeniz Üniversitesi Genel Sekreteri Bahadır Kerimoğlu, 2013 yılı Haziran ayı içerisinde yapılacak U20 Dünya Şampiyona Antalya grubu maçları öncesinde Üniversite Stadı'nın kapasitesinin arttırılacağı söyledi. Sezon içerisinde maraton tribüne yapılan ilaveden sonra kapasitenin 7988'e yükseldiğini hatırlatan Kerimoğlu, “Güney kale arkasına tribün yapılması için bütçe onaydan geçti. Kale arkasına 4763 kişilik tribün yapılacak. Böylelikle kapasite 12.751'e yükselecek. Engelli, refakatçi, basın ve tampon bölgelerle birlikte stadın kapasitesi 12.893'e yükselecek” dedi.
    kaynak:http://www.akdenizmanset.com/root.vol?title=kale-arkasi-tribunu-seneye-yetisiyor&exec=page&nid=481269

    YanıtlaSil

Küfür ve hakaret içeren yorumlarınızın yayınlanmayacağını hatırlatır, yorumlarınızı paylaşarak blogumuzu zenginleştirdiğiniz için teşekkür ederiz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...