14 Haziran 2012

Euro 2012 - Portekiz | Kör Topal

Kağıt üzerinde grubun en zayıf halkası olarak gösterilen Danimarka ilk maçında Hollanda'yı yenerek sürpriz yapmıştı. Belki bu sürpriz turnuva öncesinde grupta ikincilik adına Hollanda ile kapışacağını düşünen Portekiz'i aynı sürprize kurban gitmemek adına bu maçta temkinli olmaya itmiş olabilir. Bunu anlarım ama 2-0 öne geçtiğin maçta Danimarka gibi bir rakibin skoru 2-2'ye getirmesini anlayamam. Olayı daha netleştirmek için bir de tersinden düşünelim. Maçta 2-0 geriye düşen Danimarka değil de Portekiz olsaydı dünkü futboluyla maçı 2-2'ye getirebilir miydi? Hiç sanmıyorum.

Her şeye rağmen Danimarka karşısında zor da olsa alınan 3-2'lik galibiyet gruptan çıkmak adına oldukça önemliydi. Ancak bu futbolla gruptan çıkmak ya da çıkmamak Portekiz için neyi değiştirir bilemiyorum. Bu kadar kendi gücünün farkında olmayan, bu kadar iştahsız bir Portekiz gruptan çıkmayı hak ediyor mu; onu da hiç bilemiyorum. Attığı her golün arkasına saklanan, zamana yönelik küçük hesapların peşinde koşan bir Portekiz bu gruptan çıksa bile -ki şu anki puan durumuna göre büyük olasılıkla çıkacağını düşünüyorum- daha ilerilere gidebilmek için kendi gücünün farkında olmaya çok daha fazla ihtiyacı olacağı kesin.


1-2 satır da Cristiano Ronaldo'ya ayırayım. Bu maçta Almanya maçına göre daha hareketliydi ama daha etkili miydi? Hayır. Takımın yıldız oyuncusu olmaktan öte günümüz futbolunun en önemli iki isminden biri olarak maç içerisinde takımı ne halde olursa olsun ön plana çıkmasını bilmeli ve takımını ateşleyen isim olmalı. Ancak şu iki maçtaki görüntüsü ile takımı ateşleyen değil, takımı frenleyen isim oluyor.

Diyelim ki turnuva boyunca Ronaldo vasat performansını devam ettirdi. Böyle bir durumda Ronaldo'dan daha fazla faydalanabilmek için kenardan bir müdahale ile ikinci bir ismi ön plana çıkartarak Ronaldo'ya daha fazla alan yaratmak da mümkün ama şu ana kadar böyle bir taktik hamle de göremedik. Kısacası Portekiz şu an için takım halinde kör topal gidiyor grupta ama bu gidişat nereye kadar devam eder bilinmez.




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür ve hakaret içeren yorumlarınızın yayınlanmayacağını hatırlatır, yorumlarınızı paylaşarak blogumuzu zenginleştirdiğiniz için teşekkür ederiz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...