23 Temmuz 2012

Antalyaspor Yönetimine Kombine Soruları

2 hafta önce açıklanacaktı, açıklanmadı. Geçen hafta açıklanacaktı, yine açıklanmadı. Sahi bir kombine fiyatı açıklamak nasıl bu kadar zor olabilir ki haftalardır ertelenip duruyor? Kısmetse bu hafta açıklanır artık diyelim ve kombinenin açıklanma tarihinden çok daha önemli olan konuya gelelim. Yani kombine fiyatlarına... Bu konuda çok söz söylendi, çok şey yazıldı ama bir iki laf da ben etmek isterim.

Açık tribünün kombine fiyatı için ilk başta 600 TL olarak çıkan dedikoduları yavaş yavaş yükseldi ve en son 900 TL'ye kadar dayandı. Hangi dedikodu doğru çıkacak bunu göreceğiz ama bana sorarsanız 900 TL zaten yanlışın daniskasıdır da 600 TL de son derece yanlış bir karar olur.

Neden yanlış bir karar olacağını anlamak için elimizde neler var şöyle bir gözden geçirelim: Mardan'da geçirilen iki sezon boyunca Antalyaspor şehirden kopmuş; bu bir... Bu iki sezonun ardından Antalyaspor şehre dönmüş ama kendi stadına değil, yine misafirliğimiz devam ediyor; bu iki... Önümüzdeki iki sezon misafir olacağımız Akdeniz Üniversitesi Stadı atletizm amaçlı planlandığı için çoğu futbolseverin pek de keyif alarak gideceği bir stat değil, bu da üç...

Elimizde bunlar varken bir de Türkiye şartlarını düşünürsek Akdeniz Üniversitesi Stadı'nda maraton tribününde izlenecek bir maçın benim gözümde ederi en fazla 30 TL'dir. Kombine aldığımızda ortaya çıkan maç başı fiyat, kombinesiz tek maç fiyatından biraz daha düşük olacağına göre biz kombine alan bir kişi için maç başı fiyatı 25 TL diyelim, bu da toplamda 17 maçtan 425 TL yapar. Bunun üzerindeki her bedel bence yanlıştır.

Efendim? Çok mu az? O zaman bu sezon Avrupa'da oynayacak 3 takımın kombine fiyatlarına bir bakıverelim. Trabzonspor'un Maraton kombinesi 350-600 TL arası değişiyor; Bursaspor maraton kombinesini 1 yıllık dergi aboneliği hediyesiyle birlikte 650 TL'den satıyor, Eskişehirspor'un açık tribün kombinesi ise sadece 200 TL... Karşımızda bu fiyatlar dururken Antalyaspor yönetimi olarak yüksek kombine bedeline neden olarak neyi gösterebilirsiniz ki?

Akıncıoğlu 2010-2011 sezonu öncesinde şöyle demiş: “2010-2011 sezonunu borcu olmayan, kendi ayakları üzerinde durabilen ve tüm gelirlerinin takıma aktarıldığı büyük bütçelerle Avrupa kupalarını hedefleyen bir Antalyaspor yaratmak istiyoruz.” Bu sözlerin üzerinden iki sezon geçti. Hadi iki sezondur bu Avrupa dileğimiz gerçekleşmedi, peki bu sezon Avrupa'yı mı hedefliyoruz? Eğer hedefliyorsak ya Hasan Akıncıoğlu ya Mehmet Özdilek çıksın desin ki “Hedefimiz Avrupa'dır!”... Bunu söyleyebilir misiniz? Eğer bu soruma yanıtınız "hayır" ise taraftardan hangi yüzle yüksek kombine bedeli istenebilir ki?

Kulübün taraftardan gelecek gelire ihtiyacı varmış. Geçiniz yahu bu zırvayı. Antalya'da binlerce otel var. Antalya'daki 5 yıldızlı otel sayısı tüm İspanya'daki 5 yıldızlı otel sayısından fazlayken söylesenize bana kaç otelden Antalyaspor için destek alabiliyorsunuz? Akıncıoğlu gibi saygın bir iş adamının illaki birilerine sözü geçiyordur, yönetimdeki pek çok ismin de... Peki sonuç ne? Gerçekten bunu merak ediyorum. Antalya'dan milyon dolarlar kazanan onca otele söz geçiremeyip de bu otellerde belki de asgari ücrete çalışan bir taraftarın 700 TL'lik maaşına göz dikmek, üstüne bir de buna "Antalyaspor için fedakarlık yapın" diyerek taraftarın armaya olan sevgisini sömürmeye çalışmak biraz ayıp olmuyor mu?

Taraftardan gelecek gelir bu kadar önemliyse ben taraftardan geliri en verimli şekilde nasıl elde edeceğinizi söyleyeyim. Bir taraftar için öncelik statta takımının yanında olabilmektir. Bu yüzden kombine fiyatları makul seviyelerde tutulmalı. Ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan bir taraftar için öncelik kombinesini almak olacağı için o kombinesini alarak kulübe destek olabilmesi sağlanmalı. Ekonomik anlamda daha iyi durumda olan bir taraftar içinse kombinenin yanı sıra farklı yollardan da gelir elde etmenin yolu aranmalı, bu da en kolay Store üzerinden sağlanabilir. Peki bizim bunu sağlayacak güçlü bir Store'umuz var mı?

Tüm bunların ötesinde herkesin bildiği gibi Akdeniz Üniversitesi 35,000-40,000 arası öğrencinin öğrenim gördüğü köklü bir üniversite... Bu genç potansiyelin farkında olmalı ve bu genç potansiyeli Antalyaspor ile tanıştırmanın yollarını aramalıyız. O kampüsü maç günleri taraftarımızla bayram yerine çevirebilmeli, o öğrencilerin memleketlerine döndüklerinde Antalyaspor'u en güzel şekilde hatırlamalarını sağlamalıyız. Yönetim bu konuda da "Bu yetmez, bana para da lazım." diyorsa maç günleri kampüse gelecek mobil bir Store ile buradan da belli bir gelir elde edilebilir. Böyle bir fırsatımız da varken Antalyaspor'un yüksek kombine bedelleriyle boş tribünlere mahkum edildiğini ve bu genç potansiyelin heba edilişini mi izleyeceğiz bu sezon?

Daha fazla uzatmadan artık toparlayayım. Ben 425 TL'ten fazlası yanlıştır dedim ama ortada dolanan fiyatlardan sonra pek çok Antalyasporlu ilk açıklanan miktar olan 600 TL'ye kadar bir tutara razı olmuş görünüyor. 500 TL'nin üzerindeki her fiyat bir öğrenci olarak benim ödeyemeceğim miktarlardır. Eminim ki benim gibi birçok kişi de bu fiyatların mağduru olacak. Tam da şehre döndük derken yazık olacak gibi şu anki görüntü ama benim için asıl kırılma noktası 600 TL'nin 1 kuruş üstü olur. Eğer yönetim böyle bir fiyat açıklarsa ortalığın karışma olasılığı oldukça yüksek. Kendi adıma da böyle bir durumda bu yönetime karşı cephe alacağımı açıkça söyleyebilirim. Dolayısıyla açıklanacak bedel bence biraz da taraftarın "Dost musun, düşman mısın?" sorusuna yönetimin verdiği yanıt niteliğinde olacaktır. Umalım ki hayırlısı olsun.




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür ve hakaret içeren yorumlarınızın yayınlanmayacağını hatırlatır, yorumlarınızı paylaşarak blogumuzu zenginleştirdiğiniz için teşekkür ederiz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...